vineri, 10 aprilie 2020

Planurile urbanistice și de amenajare

Planurile urbanistice și de amenajare


Realizarea unei constructii implica o serie de decizii, de la zona in care urmeaza sa fie amplasata constructia, tipul de materiale folosite si pana la echipa cu care urmeaza sa colaborati, orice detaliu este definitoriu si conduce la rezultatul dorit.

Insa, planul in baza caruia constructia va fi ghidata este un aspect crucial.

In cazul constructiilor de o amploare mare, exista 3 tipuri de planuri esentiale ce trebuie avute in vedere: planul urbanistic general (PUG), planul urbanistic zonal (PUZ) si planul urbanistic de detaliu (PUD).


Conform legii nr. 835, Republica Moldova trebuie să dispună de un Plan de Amenajare a Teritoriului Național. Acest plan, fiind unul de importanță națională, trebuie să fie, întâi de toate, aprobat de legislativ. Planul a fost finalizat în 2007 de URBANPROIECT, dar nu a fost aprobat nici până în ziua de azi. Acest plan reglementează întreg teritoriul țării și reprezintă expresia spațială a programului de dezvoltare socio-economică a acesteia. Cu alte cuvinte, PATN are rolul de armonizare a dezvoltării durabile a teritoriului.

Documentul respectiv e necesar pentru realizarea Planurilor Urbanistice Generale ale unităților administrativ teritoriale componente - municipii, orașe și sate.

Planul de amenajare a teritoriului conține programe de măsuri pe termen scurt, mediu și lung, care privesc înlăturarea sau ameliorarea disfuncționalităților și a disparităților care se manifestă în acea zonă.

Pentru a continua studiul și a face tema pentru acasă faceți clic AICI!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu